неделя, 2 май 2010 г.

Как да стегнем тялото, отслабнем и качим мускулна маса

Много от мъжете искат да натрупат огромна мускулна маса за минимално време, както и много от жените искат да се стегнат и да отслабнат, без да възвърнат теглото си (т. нар. Йо-йо ефект). Жените прекарват с часове бягайки по пътеки и въртене на велоаргометри с цел да отслабнат, правят съма ти упражнения с гирички и др. Но дали това е правилно? Мъжете се “зобят” с анабол, но това само им вреди. Към фитнес тренировките човек трябва да се консълтира с някой специалист, Защото неправилните тренировки и хранителни дивти могат да доведът до нежелателен резултат. При жените, често се случва от неправилни упражнения и неподходяща хранителна диета, вместо да отслабнат и да се стегнат стават все по “мощни” и наядряват вместо да отслабнат. При мъжете използващи анаболи мускулите стават спихави и скашени. Анаболите са много вредни за човешкия организъм, и честото им използване води до уголемяване на органите и натрупване на мазнини. Ефектът от анаболите се проявява като издут и мазен корем с наличие на някакви плочки. Не прибягвайте към стероиди!!! Вредата от тях е огромна!!! Стероидите водят до сърдечно-съдови заболявания, стерилитет, бъбречна недостатъчност, разпадане на черния дроб, стерилитет, импотентност, деменция, оплешивяване, тумор, окосмяване, смърт. Когато човек започбе да приема стероиди, почва да тренира с по-големи тежести от обикновено, някъде с около двайсеттина килограма повече, но като се спре с приемането на химия и силата намалява. Вече силата ти не е същата и почваш да не смогваш на сериите и повторенията, които си правил преди със зобене. Тогава ти идва мисълта да се завърнеш към стероидите и ставаш зависим към тях, както наркоман към наркотици. Ако човек иска да спортува и да се радва на добро тяло и здраве, трябва да се обърне към някой фитнес инструктор, който да му състави програма за трениране специално за него. Тази програма трябва да е съобразена със силата и физиката на човека който я използва. Затова преди да се захванете да тренирате сериозно си задайте въпроса дали тази тренировка е подходяща за мене и правилни ли са храните които консумирам. Ако намерите отговора на тези въпроси, ще разберете защо като тренирате имате застой. Но не бива да се забравя, че фитнесът е спорт, който иска много време и постоянство!
Една от масовите грешки, които правят жените (не целя да обидя жените) е да размахват разни гирички от по кило в продължение на часове и да си мислят, че като могат да ги размахват дълго време значи че ще има някакъв ефект. Тичането по пътеки и въртенето на велоаргометри и кростренажори с часове също не допринася за стягане на тялото и отслабване. Ако искате да се стегнете натоварвайте мускулите си. Колкото е по-голяма тежестта, толкова повече калории се хабят и мускулите се стягат. От това идва ефекта на тренировката. За стегнат мускул трябва да се тренира с тежести, с които ще можете да направите от пет до шест повторения. Ако не можете да направите повече от четири намалете тежестта. Много тежкото не е на хубаво, защото можете лесно да се контузите. Тренировките с тежко увеличават плътността на мускула, а не го карат да расте на обем. Също при тренировките с тежко се стопяват мазнини и стягат тялото. Преди да започнете тренировка е необходимо да загреете достатъчно и да сте запознати с правилната техника на изпълнение.
Друга грешка е да се правят упражнения за дадена мускулна група от рода на трицепс, гръб, бицепс, крака и др. Тези упражнения карат мускула да расте на обем, но не и на плътност, нито да става по-силен. Това разделяне на мускулни групи е непрепоръчително за жените. По този начин нито ще изгорят повече калории, нито ще се стегнат, най-много да запреличат на мъже. Тези упражнения са чисто губене на време, освен ако не тренирате бодибилдинг, където мускулната маса е важна. Правете многоставни упражнения с до 5 – 6 повторения, при които се изразходва повече енергия.
Много разпространено сред жените е, че ако искат да отслабнат трябва задължително да ползват кардио упражнения. Това ще рече бягане на пътека, крос тренажор, въртене на колело. Но не бива да се прави с часове!!! Когато се тренира продължително тялото се стресира и предразполага за натрупване на подкожни мазнини. При продължителна тренировка тялото отделя кортизол, който предразполага организма към образуване на мазнини. Затова ако сте на пътека бягайте с голяма скорост за кратко време, а не бавно с часове. На колелото въртете с колкото се може на по-трудна степен за кратко време. Най-добрият вариян за кардиотренировка е т.нар. интензивна тренировка. Тя представлява една минута спринт, половин минута ходене, 50 секунди спринт и 20 секунди вървене. Тази тренировка трябва да се изпълнява в продължение на 20 минути, като се равнява на 40 минутно леко бягане без смяна на скоростта. При продължителното бягане организма свиква с натоварването и почва да изгаря все по-малко енергия. Колкото повече сменяме темпото на бягане, толкова повече мазнини и калории изгаряме!
При мъжете които искат да качат мускулна маса е добре да не спират мазнините. Трябва да се приемат мазнини и белтъчени, а да се избягват въглехидратите. Логично е да не ядеш мазнини за да не напълнееш, но не е точно така. Човещкият организъм има нужда от мазнини и когато му ги спреш, той почва да си ги набавя под формата на рафинирани въглехидрати от продукти като бяло брашно, растителни мазнини, сладко. От сладкото човек само си повишава инсолина в кръвта и затова напълнява. За целта трябва да се набалят витамини от зеленчуците, а не от плодовете. Добре е да се спре хлябът. По принцип хлябът е доста полезен и богат на цинк, магнезий, минерали витамин В, но това се отнася за едновремешния хляб, който нашите родители са си месели сами или са купували от хлебаря на село. В днешния хляб има сума ти оцветители, еценции, разни добавки, калциев бромат, който е канцерогенен и други вредни съставки, които са отбелязани в съдържанието на хляба като подобрители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар